Ne pustite strahu, da vas paralizira

11.07.2017

Strah je lahko izjemno izčrpajoč in katastrofalno vpliva na kakovost življenja. Lahko popolnoma uniči naš dan, v najslabših primerih pa tudi naše življenje. Ko gre za resnično nevarne situacije, nas strah reši, v večino drugih pa je le čustvo, s katerim se moramo soočiti in se ga znebiti. Danes bom govoril o strategijah, ki vam bodo pomagale premagati strah.

 1. Česa se bojite?
  Najprej morate strah definirati. Če ga znate, je to zelo dober začetek. Ali obstaja velika verjetnost, da vas bo tisto, česar se bojite, prizadelo ali poškodovalo? Dobro premislite. Pomembno je, da ugotovimo, če je strah racionalen.
  * Če se bojite nečesa, kar vas ne more prizadeti, potem je vaš strah neracionalen. V resnici se nimate česa bati, čeprav trenutno mislite drugače.
  * Vas lahko zares prizadene? Potem predlagam, da naredite rezervni načrt, ki vam bo zadovoljil in potolažil. S tem ne mislim, da ostanete doma in ne počneteničesar. V situaciji poskušajte najti nekaj dobrega. Napišite spisek pozitivnih stvari.
   
 2. Kako vsm lahko pomagajo drugi ljudje?
  * Ne glede na to, kakšen strah imate, vedno obstaja nekdo, ki se je soočil s podobnimi težavami. Njihova izkušnja vam bo pomagala, znali pa vam bodo tudi svetovati. Imate strah pred letenjem? Pogovarjajte se z ljudmi, ki so imeli enako težavo in so jo uspeli rešiti. Zanima naj vas vsaka podrobnost.
  *Če želite strokovno pomoč, pa nimate dovolj denarja, imamo za vas veliko presenečenje. V Top Success Clubu za samo 20 evrov + DDV najdete delavnico Marise Peer, za katero bi sicer odšteli ogromno denarja. Priznana terapevtka je med drugimi specializirana za različne fobije. Celostno pa vam bodo pomagali tudi drugi tečaji. Kliknite SEM in postanite del naše skupnosti.
   
 3. Soočite s strahom!
  Vem, da tega ne slišite radi, ampak pogosto pogovor enostavno ni dovolj. Najboljši način je, da se z njim soočite.
   
 4. Podpora domačih
  Ni treba, da ste sami. Izkoristite podporo domačih. Tudi, če vam ne morejo pomagati, vas lahko vsaj poslušajo.
   
 5. Spremenite mišljenje
  Strah se je rodil v vaših možganih. Sami ste se prepričali, da vam lahko škodi. Vedno, ko nanj pomislite, preusmerite misli v nekaj pozitivnega. Vem, da to ni lahko. Vrsto let sem preučeval nevroznanost in pozitivno psihologijo, da sem se naučil ikoriščati moč misli. Tudi vi lahko. V Top Successu Clubu sem temu posvetil cel tečaj -  Moč misli. Zdaj je popoln čas, da se ga lotite.

 6. Aktivno rešujte težave
  Pomembno je, da ste pri soočanju s tovrstnimi težavami aktivni. Skrivanje vam ne bo prineslo nič dobrega.  Raziskujte, berite in se pogovarjajte o vašem strahu. Najti morate najboljše načine, da ga premagate (upoštevajte zgodnje predloge). Soočite se z njim in to naredite tolikokrat, da vas ne bo več strah.

Zapomnite se, da je strah dobrodošel samo takrat, ko nas varuje pred nevarnimi situacijami. Vas je strah, da se boste pri kuhanju opekli? To je racionalen stran, ki nam pomaga, da kuhamo previdno in se ne opečemo. Nekaj drugega pa je, če imate strah pred spremembami, letenjem, dvigali ... To so neracionalni strahovi, ki jih lahko premagate. Življenje je prekratko, da bi se ga bali!

Srečno!

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.